Gratis | Een sociaal verdienmodel?

Sinds kort staat er een link naar deze website op de platforms

https://psychologie.startpagina.nl/

https://coaching.startpagina.nl/

Gratis als kans

Je vindt de vermelding van mijn website op deze platforms o.a. onder het kopje ‘Online zelfhulp gratis'. Dé perfecte plek voor mijn dienstverlening. Voor mij duiden de begrippen ‘gratis’, ‘kosteloos’ of ‘voor niets’ op voor de hand liggende kansen en bieden daarom perspectief. Professioneel advies en begeleiding dient voor iedereen beschikbaar te zijn dus ook voor degenen die hiervoor geen financien beschikbaar hebben. Daarom stel ik en anderen die zich met mijn missie verbinden onze expertise, tijd en advies gratis beschikbaar.

De overheid en gratis

Ook de Rijksoverheid beseft door de Coronacrisis dat ‘gratis’ kansen biedt en subsidieert via NL Leert Door[i] loopbaanadvies. De website meldt: ‘iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt kan vanaf 1 augustus een gratis ontwikkeladvies aanvragen bij gekwalificeerde loopbaanadviseurs. Daarnaast is het dit najaar mogelijk om gratis (online) scholingsactiviteiten te volgen.’ 

Sinds 1 augustus hebben zich 22.000 (!) aanvragers gemeld en is de regeling gesloten. Minister Wouter Koolmees heeft toegezegd dat ook in 2021 budget voor ontwikkeladviezen beschikbaar wordt gesteld.

Een ander initiatief dat sinds 15 mei door de Rijksoverheid wordt gefaciliteerd is gratis coaching via de Stichting Ondernemersklankbord [ii] De website meldt: ‘Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer verkeren’. Voorheen werd er een vergoeding gevraagd van 200 euro per coachingstraject van 6 maanden.  Het verschil met de NL Leert Door regeling is dat er ca. 300 ex ondernemers als vrijwilliger bij dit klankbord als coach werkzaam zijn. Een aanpak die aansluit bij mijn missie om gratis door vrijwilligers geboden expertise beschikbaar te stellen.

Vragen

Wat deze regelingen en de aanmeldingen duidelijk maken is dat er grote behoefte bestaat aan professioneel advies zonder prijskaartje. Het is interessant te onderzoeken hoeveel van de aanvragen voor gratis regelingen via de overheid Corona gerelateerd zijn en hoe groot het aantal aanvragers is dat structureel behoefte heeft aan kosteloze professionele ondersteuning. En vooral ook: welke doelgroepen hebben structureel geen geld om advies in te winnen, coaching of andere vormen van hulp aan te vragen.

De Stichting Ondernemersklankbord laat hoopgevend zien dat er gratis expertise en coaching te mobiliseren is. Ook tonen particuliere initiatieven tijdens deze Corona-crisis aan dat er grote bereidheid is om elkaar op vrijwillige basis ‘gratis’, ‘kosteloos’ en ‘voor niets’ te helpen zonder dat ‘marktwerking’ of ‘verdienmodellen’ een rol spelen.

Verdeelsleutel

De effecten van de Corona-crisis zullen onze bestedingsruimte negatief raken. Daarnaast is de verwachting dat door de groeiende kloof tussen inkomens de groepen die weinig te besteden hebben steeds meer behoefte zullen hebben aan gratis advies, steun en toegang tot hulpbronnen. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar op een sociaal hoger plan brengen als we bereid zijn beschikbare middelen duurzaam met elkaar te delen. Hierbij zou 'gratis=kansrijk' als verdeelsleutel kunnen dienen en daarmee als sociaal verdienmodel voor de toekomst.

 

Lot Coenraads Nederveen | 8 september 2020

Reacties: zandglas.coaching@xs4all.nl

 

[i] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/now/now-nl-leert-door

[ii] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-en-bedrijven/coaching-en-advies-stichting

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb